OBS!! VI BEHÖVER ER HJÄLP !! OBS!!
Byar i Tornedalen börjar ta form men VI BEHÖVER ER MEDVERKAN för att det ska bli så fullständigt som möjlig. Ta kontakt med webbmaster om er medverkan !! Ta gärna bilder eller något annat som berör er by. Tack!
Välkommen till byarna i Tornedalen!

TORNEÄLVEN vid Övertorneå
Vår tanke med studiecirkeln i ämnet ”Tornedalen” var att samla in lite information om byarna i Tornedalen. För att på så sätt locka människor att besöka eller stanna till i byarna.
Vi började vår ABF-cirkel hösten 2004. Vi har träffats sporadiskt och har nu sammanställt för att sätta in på vår hemsida. Vi gör inte anspråk på att den ska vara komplett. För uppgradering ber vi er att inkomma med nya upp-
gifter och förslag.
”Nåå niin!!!.” Nu är den klar, så ta för dig vad Tornedalen har att erbjuda.
Tornedalen, dels ett geografiskt område som omfattar dalgången i kommunerna längs Torne och Muonio älvar i Sverige och Finland, dels ett kulturområde med tornedalsfinska som språk dvs. ”meän kieli” som betyder vårt språk.
Bottenvikens kustslätt går 50 km in i land till Hedenäset. Den mycket goda jordmånen och det långa dagsljuset under sommaren har ända sedan medeltiden gjort denna del av Tornedalen till en rik jordbruksbygd. Under senare tid har trädgårdsodlingar spelat en stor roll. Norrut från Pajala täcks det flacka området av skogs- och myrmarker, sedan vidtar trädlöst kalfjäll. Från kusten till fjällområdet har man upptäckt tusentals fornlänningar, som vittnar om de goda jaktmarkerna från stenåldern till historisk tid; det mesta tillhör äldre samisk kultur. Under århundradena efter år 1000 skedde en finsk kolonisation åtminstone upp till Hedenäset. Under medeltiden och långt senare var nedre Tornedalen en internationell mötesplats för handel och impulser. Den nya gränsen 1809 skar genom ett enhetligt kulturområde, som hölls samman av älven.
Tornedalsfinska meänkieli- är den i svenska Tornedalen talade språket. Historiskt är tornedalsfinskans bas västfinsk, men den innehåller också markanta östfinska eller karelska inslag t ex mie, sie vilket betyder jag, du för standardfinskans - minä, sinä. Efter 1809, då Torneälvdal delades efter kriget mot Ryssland, har vissa skillnader, särskilt i uttal och ordförråd, uppstått mellan språkvarieteterna på älvens båda sidor. Förutom gamla finska arvord finns gemensamma svenska lån som aviisi- tidning, hantuuki-handduk och tiima-timme Finskans sanomalehti, pyyheliina, tunti. Cykel heter i sv Tornedalen som i finland polkupyörä medan bil heter biili finska auto, vilket antyder under vilken period den svenska låneords ström börjat bli kraftigare på den svenska sidan. De svenska myndigheterna, särskilt skolmyndigheterna, eftersträvade länge att försvenska tornedalingarna. Från 1880-talet övergick man successivt till undervisning på svenska i folkskolorna. Från början av 1920-talet enbart på svenska då även tidigare tvåspråkiga läroböcker försvann. 1957 avskaffades förbudet för eleverna att tala finska under rasterna. I och med återupplivandet av den etniska kulturen som inleddes i svenska Tornedalen i början av 1980-talet och som lett till bildandet av egna kulturella organisationer, bokförlag, teater mm har man också allt starkare betonat tornedalsfinskans ställning som eget språk. För att ytterligare värna om tornedalingarnas språk och kultur bildades 1981 Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset
(STR-T).
Vi som haft roligt på våra möten är: Jutta Isaksson, Lena Karlsson, Edith Björnfot, Rune Björnfot, Majvor Tornéus, Barbro Asraf, Barbro Ahlfort, Ann-Gerd Andersson.
|
Byar i Tornedalen
BYAR efterlyses !!!!
Vi önskar få bilder, historia m.m till byar som saknas.
Vi som jobbar med detta, har ambitionen att få med så många byar som möjligt. Hoppas att ni kan hjälpa oss med detta!
Byar med grön text saknar vi delvis material, bilder, historia, m.m.
Byar som inte är uppräknade är också välkomna.
Allt material om byar är välkommen!
Aareavaara
Aapua
Haparanda
Hedenäset
Jarhois
Jukkasjärvi
Junosuando
Juoksengi
Jänkisjärvi
Kangosfors
Kardis
Karungi
Kainulasjärvi
Kaunisvaara
Kengis
Kihlanki
Kitkiöjärvi
Kivijärvi
Korpilombolo
Korva
Kuivakangas
Kukkola
Kurkkio
Lahdenpää/Jierijärvi
Lannavaara
Lainio
Lautakoski
Liviöjärvi
Lovikka
Luppio
Narken
Niskanpää
Masugnsbyn - dit azurmesen
kom okt 2002
Mattila
Meja (Mukkakangas, Erkheikki,
Juhonpieti och Autio)
Mettäjärvi
Muodoslombolo
Männikkö/Vaenvaara
Pajala
Pello - Neistenkangas
Peräjävaara
Pissiniemi
Rantajärvi
Rovakka
Saittarova
Sattajärvi
Soppero - Silkkimuotka
Soukolojärvi
Suaningi
Svanstein
Torinen
Tärendö- Bifurkationsbyn
Vittangi
Överkalix
Övertorneå
Vi har många fler byar som fattas och som inte är fullstän-diga. Ni kan medverka till att få det publicerat på hemsidan. Det måste vara kul att få sin hemby omnämnd för alla i hela SVERIGE som inte vet.
Visa att Sverige är bebott norr om Sundsvall också. |