Läge
57 km till Pajala, 68 km till Övertorneå och ca 21 km från svensk/finska gränsen och Svanstein. Ca 150 personer bor i byn permanent. Under sommarhalvåret fördubblas invånarantalet.
Historia
Aapua fick nybyggartillstånd år 1783, då den blev en egen by, efter att tidigare legat under Pello by, och år 1983 kunde man också fira byns 200- årsjubileum, med stor byafest med egen teater, som handlade just om nybyggarna, visafton, utställningar, m.m. och med mycket folk. Först låg byn invid sjön Aapuajäri, men eftersom det var ganska frostkänsligt där, så flyttades byn högre upp till den plats där den nu ligger.
Det finns gott om sommarstugor, som i de flesta andra tornedalsbyar.
Byborna har i alla tider livnärt sig på skogs och jordbruk, med inslag av jakt, fiske och bärplockning. I slutet på 50-talet fanns säkert 60 -70 fastanställda skogsarbetare, med Domänverket, som arbetsgivare, mot att de nu har minskat till kanske tre personer. De som arbetar med stora skogsmaskiner, har ersatt det manuella arbetet. Dessutom finns det kanske lika många som röjer i skogen.
De finns några arbetstillfällen i byns föreningar, men de flesta andra i arbetsför ålder får pendla åt olika håll. Det finns en fin hembygdsgård i Aapua, som är flyttad från Rautiogården i Jarhois. Huset är från 1700-talet. Där samlas byborna mest sommartid ofta till sångaftnar, gudstjänster, auktion, kulturstig m.m. Dessutom finns där en bagar-stuga, som också används flitigt. I hembygdsgården finns bevarat gamla möbler och övriga bruksföremål. Där finns också en fotoutställning om byns historia, med bl.a. foton tagna av Samuli Paulaharju, som i forskningssyfte besökte bygden häruppe, i bl.a. Aapua på 30-talet
Aapua är känd för att ha stoppat skogsbesprutningarna. Detta skedde år 1979, vilket satte igång en livlig giftdebatt i hela Sverige, med stor mediabevakning, inte bara av svensk utan också av utländsk media. Allt detta resulterade sedan i att giftbesprutningen av skogar stoppades i hela Sverige.
En ganska nystartad affär finns i byn, och en liten fin turistanläggning med ca 40 bäddplatser, samt en fiskecamp i utkanten av byn, intill Aapuanjoki. Under jaktsäsongen är det flest boende i stugorna, men förstås även under sommaren. Vintertid finns det tillgång till väldigt fina skidspår,bl.a. en 3 kilometers belyst slinga. Skolan är nerlagd sedan några år och barnen pendlar till Korpilombolo skola. Aapua IF har övertagit skolbyggnaden, som används som fritidslokal av barn och ungdomar.
Sevärdheter
Jakt och vildmarksliv värderas högt. Det anordnas har- och älgjakt. Många fiskeställen finns som Aapuajoki, Luomajoki, Ahmajärvi och Syväjärvi där man får harr, röding och gädda. Vänd dig till Aapuaturism om fiskeguidning. Skogskojor finns att hyra. På vintern kan man åka skidor i elljusspåret som finns i direkt anslutning till turistanlägg-ningen. Skoterleder och pulkabacke finns. Före påsk anordnas Jägarmarschen (skidtävlingar med flera sträckor) ett samarbete mellan flera byar. Sommar/höst Bärskogar, fiskevatten, bangolf.
Föreningsverksamheter
A idrottsförening, A Turism, A intresseförening Hembygdsgård med bagarstuga, Café, restaurang, logi, affär m.m.
Stugor/lägenheter finns, totalt 50 bäddar. Lappkåtan, Synvillan, VIP huset, och skogskojor.
Byabutik öppet mån-fre 10.00-17.00 lör 10.00-12.00 sön 19.00-20.00.
Traditioner
Storbingo, Jägarmarschen
Företagsverksamheter
Midnattsolscupen i samband med SFFs Domarutbildning,
Sv Tornedalingars Riksförbundets kansli. Vip-huset med konferensdel och 16 bäddar.
Framtidsvisioner
Hösten 2005 invigdes 7 vindkraftverk.
Kontaktperson
Ordf Ove Andersson på tel 0927-241 56, 0927-240 90
Hemsida: www.aapuanaturturism.com